Filantropie

Door jaren lange belangstelling en werkzaamheden voor de Nederlandse Goede doelen sector ben ik belangrijke gegevens gaan verzamelen die de ontwikkeling van de sector in beeld brengen. Inmiddels is daar een waardevolle database uit ontstaan waarmee benchmarks van een organisatie met de sector kunnen worden gemaakt. Met deze benchmarks kunnen strategische organisatievragen worden beantwoord zoals:

  • Wat is mijn marktaandeel binnen de particuliere gevers?
  • Hoe verhoud ik mij ten opzichte van de 25 grootste NGO’s op het gebied van Nalatenschappen?

Naast de specifieke vergelijkingen heb ik breed inzicht binnen de sector.

  • Hoe verhouden de kosten die goede doelen maken voor het verkrijgen van subsidies van de Nederlandse overheid zich tot de daadwerkelijke subsidie?
  • Welke sector ken de meeste vrijwilligers en hoeveel uur investeren 30-40 jarigen hier gemiddeld aan

 

Benchmarken van ruim 270 Nederlandse Goede Doelen

De opgebouwde database bevat de gegevens van ruim 270 Nederlandse Goede Doelen. De informatie in deze database omvat voornamelijk financiële gegevens over de afgelopen 5 jaar aangevuld met HR gegevens. Daarnaast is de data van het onderzoek Geven in Nederland toegevoegd ( >11.000 individuele gegevens) en zijn de gegevens van de subsidies voor ontwikkelingshulp opgenomen.

Alle informatie in deze database is gebaseerd op open data beschikbaar op internet. De bronnen van dit onderzoek zijn: het Centraal Bureau voor Fondsenwerving (CBF), het Centraal Bureau voor de statistiek, Geven in Nederland, Nederlands Ministerie van Buitenlandse zaken, de Wereldbank en jaarverslagen van alle betrokken goede doelen in Nederland. Open data kan foutieve of incomplete informatie bevatten. Waar mogelijk zijn cross-checks uitgevoerd.

Inzicht via dashboards

Om echt waardevolle informatie te krijgen zijn alle gegevens aan elkaar gekoppeld en kan er middels een zelf te kiezen benchmark een vergelijking worden gemaakt. Deze vergelijking betreft enerzijds een dashboard van de eigen organisatie met achterliggende tabellen om de positie van uw organisatie te vergelijken met de geselecteerde groep. Een tweede dashboard geeft meer inzicht in algemene gegeven van de geselecteerde benchmark. De beschikbare benchmarks zijn: een vergelijking met de gehele branche, een vergelijking met hoofd- & subsectoren, een vergelijking met de TOP 25 en een vergelijking met organisaties door de organisatie zelf te kiezen. Met enkele deepdives en de mogelijkheid tot het zelf tot in detail gegevens in te zien kunt u precies de voor u relevante vergelijkingen maken. Tot slot wordt inzichtelijk gemaakt wat het profiel van vrijwilligers in Nederland is op basis van bijvoorbeeld provincie, opleidingsniveau en inkomen.

Enkele rapportages

Voor organisaties die niet de gehele database willen en enkel een specifiek rapport worden standaard een organisatie-benchmark en een sector-onderzoek aangeboden.

Een jaarlijkse update

Rond september zal er ieder jaar een update van de database komen waarin alle op dat moment bekende jaarcijfers van NGO’s zijn opgenomen. Indien er in de loop van het jaar andere voor de sector relevante cijfers bekend zijn geworden kan deze update verder mee uitgebreid worden. Er is altijd een toelichting op de aanvullen en wijzigingen zodat de Zonnebloem precies weet wat deze nieuwe cijfers aan inzichten kunnen toevoegen.

Advies en ondersteuning

Voor ondersteuning bij het maken van benchmarks, het gebruik van de database en het maken van specifieke analyses wordt advies en ondersteuning aangeboden. Op basis van de vraag wordt altijd vooraf een inschatting van de benodigde tijd afgegeven zodat er altijd een goed beeld is van de geïnvesteerde tijd om de vraag te beantwoorden.

Bij vragen om aanvulling van de database met specifieke data wordt altijd gekeken naar de bruikbaarheid van de data voor de totale database. Indien deze breed toepasbaar is, worden de kosten voor de toevoeging hierop aangepast.