Zeg het met ….tekeningen???

In mijn gesprekken heb ik altijd een “ouderwets” schrijfboekje en pen bij me. De helft van zo’n boekje bevat uiteindelijk onleesbaar gekriebel wat ik zelf achteraf vaak nauwelijks kan ontcijferen. Van de andere helft echter, kan ik vaak het hele verhaal opnieuw vertellen. Die tweede helft bestaat uit niet geschreven woorden, maar uit (voor een buitenstaander even onleesbare) krabbels en lijnen. Mijn manier van iets begrijpen én uitleggen is tekenen wat er gebeurd. Bewust dat een groot deel van mijn gesprekpartners óf zelf ook tekende of mijn verhaal verhaalde via de vage figuren in mijn schrijfboekje, besloot ik dat ik deze manier van communiceren veel effectiever zou kunnen inzetten.

Met enige regelmaat had ik op linkedIn de posts van Jurjen (www.steadyteams.com)langs zien komen waarin getekende verhalen vaak in de achtergrond zichtbaar waren. Dus toen ik een training in “graphic facilitation” van zijn hand langs zag komen besloot ik deze te volgen. Eerst een basis leggen met technieken en symbolen om daarna in een tweede dag “live” verhalen te vertellen terwijl ik de flip-over vol tekende ter ondersteuning van mijn verhaal. Er zullen nog vele uren oefenen volgen en ik grijp nu iedere gelegenheid aan om mijn stiften erbij te pakken. Ik ben namelijk overtuigd van de kracht van beelden. En…hoe graag ik ook zelf op deze manier werk, het werkt pas echter als ook gesprekspartners of toehoorders mijn gekrabbel kunnen linken met het verhaal.

Wetenschappers en SDG’s

Soms komen persoonlijke interesse en werk samen. Nu heb ik in juli mijn baan opgezegd om meer vanuit mijn persoonlijke waarden te gaan werken dus dit zou eigenlijk een natuurlijk gevolg daarvan moeten zijn. Maar ik blijf het toch bijzonder vinden als puzzelstukjes in elkaar vallen.

Voor mijn werk aan de VU ben ik bezig met het organiseren van een conferentie over third sector research en tijdens de SDG Impact Summit werd opgeroepen om veel beter zichtbaar te maken welke (wetenschappelijke) kennis er allemaal is rondom deze duurzaamheidsdoelstellingen. 1+1 = 2 dus ik heb contact gezocht met Lindy van Vliet, betrokken bij de opzet van SDG house. Al pratend nodigde ze mij uit om twee dagen later naar het groene brein festijn te komen. Een bijeenkomst ter ere van het vijf jarig bestaan van het groene brein, een groep van betrokken wetenschappers die zichzelf en hun netwerk inzetten om duurzame ontwikkelingen te stimuleren. Dat is een erg korte samenvatting die al hun werk geen recht doet, maar geeft wel de kern weer.

Een van de breakout sessies tijdens het festijn in Nemo in Amsterdam ging over het stimuleren van de wetenschap om een grotere bijdrage te leveren aan de duurzaamheidsdoelstellingen. Een genodigde groep van wetenschappers, rectoren en het bedrijfsleven zat om tafel om letterlijk en figuurlijk verbinding te maken en ideeën te genereren voor op de wetenschapsagenda voor het nieuwe kabinet.

Het inzichtelijk maken van de aanwezige kennis is een cruciaal punt hierbij en het SDG house wil hier een belangrijke rol in gaan vervullen. En wat kan ik doen? Soms lijkt de rol van een individu in zo’n groot programma er eigenlijk niet toe te doen. Maar….. vanuit mijn huidig rol bij de Conferentie ga ik bekijken of wij vast een goed voorbeeld kunnen geven. De eerste onderzoekers aan de VU vonden het een goed idee om de papers tijdens de Conferentie te linken aan de SDG’s. Morgen maar eens contact opnemen met de ISRT organisatie om te bespreken of zij hier ook voor open staan. Een eerste stap….en wie weet welke er dan nog volgen.

Welke stap zet jij?