Adopteer een SDG

Adopeer een SDG, een mooie boodschap om het bewustzijn rondom de duurzaamheidsdoelstellingen die wereldwijd worden nagestreefd ook in Nederland extra op de kaart te zetten. Hard nodig wat mij betreft dus toen ik de aankondiging van de SDG Impact Summit zag langskomen heb ik me meteen aangemeld. Nieuwsgierig en met weinig achtegrond ben ik de middag ingegaan. Na een kop thee en enkele korte praatjes viel het me op dat het enerzijds een gemelleerd gezelschap was en anderzijds toch een ander publiek dan ik eerder op evenementen in de non-profit sector heb bij gewoond.

Een mix van voorvechters van het eerste uur en mannen en vrouwen in pak. Van mensen die elkaar al lang kennen en (helaas) de intrede van mensen die constant over je schouder zoeken naar een interessanter persoon. Gelukkig was die laatste groep nog wel in de minderheid.

 

Na een algemene aftrap met een oproep om nog veel meer van onze kennis op het gebied van de SDG’s te delen ging het gezelschap uiteen in diverse workshops. Sparren met een kleine groep gedreven mensen om innovatie van kleine maar impactvolle initiatieven een flinke duw in de rug te geven. Een mooi model. Eerst starten met een kleine (overheids)subsidie om de plannen uit te werken en als het prototype stand lijkt te houden een flinke injectie om zowel het idee te implementeren als investeerders te zoeken die hier “brood in zien”. De eerste lastige fase van ondernemen door met steun in de rug om daarna zelfstandig verder te kunnen. De Canadeese overheid heeft hier inmiddels jaren goede ervaringen mee, vooral in de gezondheidszorg naar derde wereld landen.

Na een korte pauze begon het laatste gedeelte van het programma waarin verschillende bekendere Nederlanders uit bedrijfsleven en politiek in discussie gingen en vervolgens een Sustainable Development Goal adopteerden. Met de officiële opening van het SDG House (in het KIT in Amsterdam) en de presentatie van de website SDG Nederland werd de dag afgesloten.

Mijn indruk? Veel mensen die zich betrokken voelen, vele ideeën om mee aan de slag te gaan, en nu dus tijd om écht door te pakken om er wat van te gaan maken. Samen.

De SDG Impact summit vond plaats op 25 september 2017

Particulieren hebben in 2016 zo’n 14% meer gegeven dan vijf jaar geleden.

Particulieren hebben in de afgelopen vijf jaar gemiddeld ieder jaar iets meer gegeven. De cijfers van 2016 laten ten opzichte van 2015 een lichte daling zien, echter van enkele NGO’s zijn de cijfers over 2016 nog niet gepubliceerd.

Specifieker gekeken is de stijging van het aandeel van nalatenschappen opvallend. Dit is met ruim 28% gestegen in de afgelopen 5 jaar. Ook donaties, en inkomsten uit producten, diensten en eigen loterijen zijn gestegen. Het aandeel van collecten en mailings is gedaald. De nog ontbrekende cijfers kunnen deze daling nog verminderen.

 

Particulieren geven in 2016 voor € 1.221 miljoen aan goede doelen.

Het grootste aandeel van dit bedrag komt vanuit donaties en giften (59%) en nalatenschappen (23%). Lidmaatschappen en winst uit producten, diensten en loterijen betreft 12%. Collecten, acties en mailings leveren tot slot de laatste 6%. Via landelijke loterijen leveren particulieren ook indirect een bijdrage. Deze gelden zijn in dit totaal niet opgenomen.

Er is het meeste gegeven aan Internationale hulp en mensenrechten.

Het geld dat door particulieren aan goede doelen in Nederland hebben gegeven is onder te verdelen in 5 sectoren. Internationale hulp en mensenrechten is de grootste sector. Daarna volgen Welzijn (in NL) en Gezondheid (in NL). Natuur, milieu en wildlife en Onderwijs, Kunst & Cultuur sluiten de rij.

In alle gevallen komt het meeste geld via Donaties en giften. Binnen de sector Gezondheid (in NL) zijn Nalatenschappen een tweede belangrijke bron (35%). Bij Natuur, milieu en wildlife zijn dit Leden (32%).

Cijfers in de Nederlandse Goede doelen sector

Grote overstromingen in Azie, duizenden vluchtelingen op de middellandse zee en drukte bij de voedselbanken. De krantenkoppen spreken vele mensen aan om iets te doen voor hun medemens. Bij grote televisie-acties wordt door Nederlanders massaal aan goede doelen gegeven en bedrijven nemen hun sociale verantwoordelijkheid steeds vaker op in de bedrijfsstrategie. Aan de andere kant geeft de publieke vraag naar transparantie en de verschuiving van gelden naar gemeenten het beeld dat het steeds ingewikkelder wordt voor goede doelen om voldoende middelen te verzamelen om hun doelstellingen te realiseren. Maar… klopt dat beeld?

Gebaseerd op open data ga ik in de serie “NGO Facts” op zoek naar de cijfers achter dit beeld. Totaal zijn er 171 organisaties in dit onderzoek opgenomen. Deze hebben samen in 2016 rond de 3.414 miljoen euro binnen gekregen en uitgegeven.

 

 

Disclaimer: Alle informatie in deze factsheet is gebaseerd op open data beschikbaar op internet. De bronnen van dit onderzoek zijn: het Centraal Bureau voor Fondsenwerving (CBF), het Centraal Bureau voor de statistiek, Geven in Nederland, Nederlands Ministerie van Buitenlandse zaken, de wereldbank en jaarverslagen van alle betrokken goede doelen in Nederland. Open data kan foutieve of incomplete informatie bevatten. Waar mogelijk zijn cross-checks uitgevoerd.